RESIDENSSIPROJEKTI

OSA 2

VALOSÀG-RESIDENSSI, BUDAPEST 4.-27.3.2023

Työskentelin Budapestissa Valosag-residenssissä maaliskuussa 2023. Jatkoin siitä, mihin Berliinissä jäin. Teemanani oli etsiä jälkiä menneestä ja taltioida paikan henkeä ja aikakerrostumia piirtäen, kirjoittaen, valokuvaten ja muistiinpanoja tehden.


Taiteilijakirjani ideana on avata katsojalle usein pimentoon jäävää  ideankeruun prosessia ja matkoilla tapahtuvaa uusien paikkojen tarkkaa havainnointia. Tiedostamaton todellisuus, historian kerrokset ja paikkojen henki ovat kaikkialla ympärillämme ja erityisen selkeästi aistittavissa Euroopan vanhoissa kaupungeissa. Residenssimatkoistani rakentuu yhdessä näyttelykokonaisuus ja painettu taiteilijakirja.


Budapestin matkapäiväkirjassa aloin tutkia lopulta enemmän itseäni kuin ympäristöä. Matkoillehan mennään näkemään kaukaa lähelle, irrotaan arjesta ja itsestä. Tämä oli minusta kiinnostava näkökulma, johon lähdin suuntautumaan Budapestin matkani aikana, ollessani useita viikkoja itsekseni. Tällä hetkellä taiteellisessa työskentelyssäni tutkin historiaa ja menneisyyttä omaelämäkerrallisen näkökulman kautta.


Olin vieraillut Budapestissa viimeksi kesällä 2009. Maailmantilanne on muuttunut, kaupunki ja ilmapiiri olivat hieman erilaisia. Päiväkirjassani pohdin myös aikaa jota elämme: sodan uhkaa, vastakkain asettelua ja pelkoa, hiljaisuutta joka on vastakohtana mielipiteiden ilmaisulle.


Lisään päiväkirjagalleriaan valmista materiaalia sitä mukaa, kun saan kuvia viimeisteltyä. Tulossa on myös sarjakuvallisia sivuja, runoja ja tekstejä.