RESIDENSSIPROJEKTI

Residenssiprojektini teemana on paikkojen henki ja niihin varastoituneet tapahtumat. Carl Jungin teorian mukaan historiassa tapahtuneet asiat muuttuvat lopulta osaksi kollektiivista piilotajuntaamme.

 

Taltioin residenssimatkoillani paikkojen henkeä ja aikakerrostumia piirtäen, kirjoittaen ja merkkejä menneestä etsien. Projektista muodostuu grafiikkaa, keramiikkaa ja installaatioita yhdistävä näyttelykokonaisuus ja painettu taiteilijakirja. Toteutan yhteensä 4 residenssimatkaa eri puolilla Eurooppaa vuosina 2021-2027.

 

BERLIINI

Syyskuussa 2021 työskentelin Berliinissä Galerie Pleikun residenssissä kahden viikon ajan. Minua kiinnostivat erityisesti toisen maailmansodan aika ja natsivallan jäljet. Toteutin näyttelyyni Eine Kleine Stadt -nimisen installaation, joka sai synkkiä sävyjä syyllisyydestä, tyhjistä kaduista ja taloista, joissa verhot on vedetty kiinni. Neliönmuotoinen katukivi, keskitysleirin tiilenpalat ja autiotalon raunioilta löytynyt keramiikkalaatta tulivat matkalla osaksi teosta.

 

BUDAPEST

Maaliskuussa 2023 työskentelen Budapestissa Valosag-residenssissä. Tutkin kaupungin

henkeä ja menneisyyden kerrostumia kokemani kautta suodattaen. Yksi kiinnostuksen kohteistani on juutalaisten historia ja stolpersteinien eli "muistokivien, kompastuskivien" etsiminen kaupungissa kuljeskellen.

 

PROJEKTIN OSAT

Taiteilijakirja on romaaninomainen, sarjakuvallinen teos, jossa vuorottelevat päiväkirjan intiimiys ja luonnoskirjan pienet havainnot, piirrokset, maalaukset, runot ja valokuvat. Se avaa ideankeruun ja residenssityöskentelyn prosessia sekä taiteilijan roolia näkijänä, tarinan kertojana ja salapoliisina. Nykyhetki ja todellisuus yhdistyvät intuition ja historian faktojen kautta tilaan, jossa on useita aikatasoja.

Toteutan residenssiaikana tuotetusta materiaalista painettuun kirjan, johon kokoan kaikki matkani. Taiteilijakirja voidaan esittää myös seinälle ripustettuina kokonaisuuksina, yksittäisinä matkoina ja sivuina.

 

Kaupunki on keramiikka- ja paperiveistosinstallaatio, projektini kolmiulotteinen osa. Se muuntuu residenssimatkojen mukana ja kuvaa pienoismaailmana kaupungin henkeä. Teos koostuu osasista, joita voidaan installoida eri tavoin. Hyödynnän matkoilla keräämääni materiaalia, arkkitehtonisia yksityiskohtia ja esineitä. Luon lavastetun tilan, eräänlaisen leikkikaupungin.

 

Grafiikantyöni saavat alkunsa luonnoskirjaan ideoiduista teemoista, kuvaamistani paikoista tai tunnelmista. Teoksissani on vahva psykologinen ja myyttinen taso; ne kuvittavat taiteeni tarinaa ja luovat itse omia kertomuksiaan. Ne ovat yhdistelmä mielikuvitusta, todellisuutta ja mystisiä elementtejä.