Ajatuksia kultauksesta
Viime syksynä osallistuin Joensuun grafiikan pajalla kultauskurssille. Viikonlopun aikana kultasimme erilaisia materiaaleja: puuta, kiveä, keramiikkaa, paperia, kangasta....vaikka mitä! Kultaamisen mahdollisuudet ovat yllättävän laajat. Eri materiaaleille on omat liima-aineensa, ja kultaa voi myös lopuksi pintakäsitellä, jotta se kestäisi paremmin kulutusta.
Itse innostuin erityisesti paperin ja keramiikan kultauksesta. Aiemmat kokemukseni olivat Kuvataideakatemian ajoilta, ja muistan miten hankalaa oli saada kultalehteä pysymään ruodussa, sillä se lennähti henkäyksen voimasta hyvin helposti lattialle tai vähintäänkin rypistyi. Tutustuin nyt ensi kertaa siirtokultaan, joka on kiinnitetty taustapaperille. Sen avulla kultaaminen onnistuu - voisinko sanoa - jopa leikiten! Tärkeää on toki myös se, että malttaa odottaa liima-aineen kuivumisaikaa. Muuten on tuloksena kokkareista ja tahmeaa pintaa, jota on vaikea saada tasaiseksi.
Hauduttelin saamiani oppeja kurssin jälkeen joitakin kuukausia. Ajattelin, että tulen käyttämään kultaa korostuksena pieninä määrinä, hyvin harkiten. Intouduin lopulta kokeilemaan kultausta tussipiirrokseen, jonka taittelin talon muotoon. Hieman jännitti se, kuinka lehtikulta käyttäytyy kun paperin taittaa. Yllätyksekseni työ onnistui hyvin. Kulta kiinnittyi tasaisena alueena liimattuihin kohtiin, eikä irtoillut vaikka paperin taittoi. Maltti oli tässä valttia, ja lopputulos palkitsi. Tätä aion jatkaa lisää!